Mielone dla smakoszy
Aromatyczne kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- graść płatków owsianych
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego tymianku
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć mięso mielone. Dodać płatki owsiane, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany tymianek, bazylię. Wsypać imbir, słodką paprykę, pieprz sól. Wszystko starannie wymieszć i dodać łyżkę musztardy, przecieru pomidorowego, wcisnąć czosnek i wbić jajko. Całość połączyć, ugniatać i ubijać, aż masa stanie się mocno zbita. Formułować średniej wielkości kulki, spłaszczyć tak by kotlety miały około 3 cm grubości. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu każdą ze stron, następnie zmniejszyć do średniego ognia i smażyć jeszcze po 2 minuty każdą stronę.
Text...